Servicii

Lista serviciilor esențiale tipografiei POLICOLOR

Offset

hand_K1Tiparul offset (eng. offset) — este o modalitate de imprimare în care vopseaua de pe presă este transmisă sub presiune pe suprafaţa elastică intermediară a pânzei cauciucate, iar de pe aceasta – pe hârtie sau alt material care urmează a fi imprimat. Se aplică pentru toate tipurile de publicaţii (inclusiv cele multicolor).

Lăcuirea offset

hand_K2Lăcuirea offset presupune aplicarea pe suprafaţa imprimată a unui lac special incolor mat sau lucios. Aceasta operaţiune reprezintă partea de bază a procesului de prelucrare post-imprimare a produselor poligrafice.
Lăcuirea offset nu face hârtia mai groasă şi se efectuează în scopul protejării materialului imprimat împotriva spălării şi umezelii, împotriva apariţiei efectului de „amprente digitale”.
Porţiunile lăcuite cu lac incolor au vizual o culoare mai intensă în comparaţie cu imaginile nelăcuite. La utilizarea lacului mat efectul este invers.
Merită menţionat faptul că datorită utilizării lacurilor offset produsul capătă proprietăţi suplimentare de consum, dar şi îşi păstrează o perioadă îndelungată aspectul atrăgător şi prezentabil.

Lăcuirea UV

hand_O1Lăcuirea UV este considerată pe bună dreptate una dintre cele mai frumoase şi mai răspândite modalităţi de a face exteriorul publicaţiei să arate mai scump şi mai prestigios. În plus, lăcuirea UV conferă rezistenţă publicaţiei împotriva factorilor mecanici şi fizico-chimici negativi (de exemplu, razele solare, uzură, tăieturi, umiditate sporită, încălzire, oscilaţii de temperatură etc.), schimbă proprietăţile optice ale suprafeţei, creşte grosimea acesteia, protejează împotriva murdăririi, previne apariţia efectului de „amprente digitale”.
În funcţie de tipul lacului utilizat, acesta conferă suprafeţei imprimate o nuanţă mată sau lucioasă.
Lăcuirea UV poate fi totală sau selectivă. În cazul lăcuirii totale lacul se aplică pe toată suprafaţa publicaţiei. Lăcuirea UV selectivă se aplică în cazul în care este necesară evidenţierea unor anumite elemente ale imaginii, pentru a conferi acestora un luciu mat sau lucios, precum şi un aspect atrăgător.
Produsele poligrafice cu lăcuire UV se caracterizează prin faptul că sunt executate rapid, au o durată lungă de viaţă şi un aspect elegant şi atrăgător.

Fălţuirea

hand_O2Fălţuirea este procesul de îndoire într-un anumit mod a foilor de hârtie de diferite formate, altfel spus – procesul de împăturire a foilor.
În cadrul tipografiei POLICOLOR fălţuirea este realizată cu ajutorul echipamentului special. Cu toate acestea, în cazul tirajelor mici sau a publicaţiilor mai speciale şi mai complexe din punct de vedere al executării acestora poate fi realizată fălţuirea manuală.
Pentru a reduce probabilitatea apariţiei crăpăturilor şi cutelor pe îndoituri, înainte de fălţuire se recomandă să fie realizată biguirea. În cadrul acestei operaţiuni are loc ştanţarea foii de hârtie pe linia viitoarei îndoituri. În rezultat se formează un profil destul de clar, fapt care simplifică considerabil procesul şi creşte calitatea. Biguirea este inclusă, de asemenea, în lista serviciilor prestate de tipografia POLICOLOR.

Biguirea

hand_J1Biguirea este operaţiunea de creare a unei caneluri (linii reliefate) pe foaia de hârtie.
Este necesară în scopul împăturirii ulterioare pe linie a hârtiei cu grosimea de cel puţin 170 gr./m2.
Biguirea este realizată în cazul în care există probabilitatea de a deteriora imaginea prin împăturirea obişnuită a hârtiei cu densitate înaltă, de exemplu, a cartonului. Liniile biguirii protejează locul îndoirii împotriva fisurării hârtiei şi a stratului de vopsea, conferind produselor un aspect mai îngrijit.
Marcajele biguirii
Printre cerinţele faţă de machetele publicaţiilor se număra marcajele biguirii. Acestea sunt considerate elemente tehnologice de prelucrare post-imprimare şi fac parte din informaţiile de serviciu. Trebuie să se regăsească în formatul de până la tăiere şi de obicei sunt incluse în fişierul de paginare. Anume în baza acestor marcaje angajaţii tipografiei „POLICOLOR” împăturesc foaia în direcţia necesară şi exact în locul indicat.

Laminarea

hand_J2La etapa prelucrării post-imprimare este necesar uneori ca produsele poligrafice imprimate să fie acoperite cu o peliculă. Acest proces se numeşte laminare.
Destinaţia de bază a laminării este protecţia imaginii împotriva diferitor factori externi, precum o ceaşcă de ceai vărsată, diverse încercări de a împături sau boţi, răzui, zgâria imaginea, împotriva curăţării umede a încăperilor, ploii, zăpezii.
Peliculele pentru laminare sunt de diferite tipuri şi grosime. De cele mai dese ori se folosesc pelicule cu grosimea de la 26 mcm până la 250 mcm.
După tipul acestora se deosebesc pelicule mate şi lucioase.
Peliculele lucioase îmbunătăţesc considerabil imaginea, reflectă foarte bine culorile şi le fac mai contrastante, mai intense, suculente şi expresive. Laminarea cu peliculă lucioasă seamănă vizual cu lăcuirea UV, însă asigură o protecţie mai înaltă a materialului împotriva factorilor externi (îndeosebi în locurile îndoite, tăiate şi biguite).
Peliculele mate conferă imaginii profunzime şi catifelare. Acoperirea cu peliculă mată arată impozant şi se potriveşte mai mult pentru finisarea articolelor publicitare scumpe şi a produselor de prezentare.

Decuparea, tăierea, ştanţarea

hand_Z1Uneori decuparea mai este numită şi tăiere sau ştanţare şi este realizată de obicei cu scopul de a conferi produselor finite o formă anumită, precum şi pentru a perfora (cresta) în acestea găuri sau diferite spaţii.
În cazul produselor tipărite de forme complexe se aplică decuparea plană şi rotativă.
În cazul decupării plane în calitate de matriţe sunt folosite lamele plate, iar în cazul decupării rotative – lamele cilindrice. Este de remarcat faptul că decuparea plană are un efect pozitiv în cazul tirajelor mici şi medii.
Decuparea rotativă este caracterizată prin: viteza înaltă de producere, termenul îndelungat de viaţă al instrumentelor, posibilitatea utilizării cartonului rigid şi a materialelor brute de dimensiuni mari. Cu ajutorul acesteia este posibilă confecţionarea produselor care se deosebesc prin complexitatea construcţiei acestora.
Tipografia „POLICOLOR” dispune de matriţe pentru produsele de tipar. Alegând din asortimentul de matriţe pe cea convenabilă pentru Dvs., economisiţi bani şi timp.

Ştanţarea

hand_Z2Ştanţarea este procesul post-imprimare care presupune finisarea produselor imprimate. Esenţa acestei tehnologii constă în crearea unei imagini pe un material imprimat cu ajutorul foliei metalice poligrafice.
Folia pentru ştanţat poate fi mată sau lucioasă, pigmentată sau cu difracţie, poate avea culoare tradiţională metalică (aurie sau argintie), cât şi alte culori şi nuanţe.
Datorită acestei metode produsul finit devine mai atrăgător, iar aspectul extern al acestuia devine mai somptuos şi mai deosebit. Se foloseşte în cazul produselor publicitare şi de prezentare, a copertelor pentru cărţi, ilustraţiilor, ambalajelor pentru cadouri, etichetelor.

Embosarea

hand_G1Embosarea este un proces post-imprimare, cu ajutorul căruia poate fi obţinută o imagine reliefată.
Această modalitate de finisare a produselor se aplică în cazul etichetelor, cărţilor scumpe, agendelor, blocnotes-urilor, ilustraţiilor, cărţilor de vizită, formularelor cu antetul companiei, unele tipuri de suvenire şi ambalaje. Cu ajutorul embosării poate fi înfrumuseţată o mapă, poate fi evidenţiat logotipul companiei, o inscripţie sau o imagine de pe un produs finit. Datorită embosării, produsul capătă un aspect unic şi atrăgător.

Perforarea

hand_G2Perforarea este procesul de creare a unor găuri, care sunt de aceleaşi dimensiuni şi sunt amplasate aproape una de alta, pe foaia materialului imprimat.
De cele mai dese ori perforarea se aplică în cazul calendarelor cu file detaşabile, blocnotes-urilor, cupoanelor detaşabile, formularelor autocopiative şi a altor produse poligrafice.
Linia de perforare poate fi atât orizontală, cât şi verticală. Totul depinde de preferinţele clientului.

Fixare cu adeziv

hand_S1Fixarea cu adeziv presupune lipirea foilor şi copertei cu ajutorul adezivului. Acest tip de fixare constă în aceea că pe marginea blocului cărţii este aplicat un strat de adeziv, care creează o peliculă elastică ce ţine fixate componentele. Apoi la blocul finit se adaugă coperta.
Printre avantajele acestui tip de broşare se numără productivitatea înaltă, acurateţea şi aspectul estetic combinat cu rezistenţa înaltă. În plus, această modalitate de broşare este universală. Cu ajutorul ei sunt fixate toate tipurile de produse cu multe pagini, în orice tiraje.

Capsarea

hand_S2Capsarea este atunci când coperta şi blocul cu foi sunt fixate cu ajutorul a două sau patru clame. Cu toate acestea, o astfel de modalitate are şi restricţii – aceasta se aplică doar pentru produsele cu copertă moale, numărul de pagini al cărora nu depăşeşte 60.

Broşare pe spirală

hand_F1Spiralarea este procesul în care foile sunt găurite pe toată marginea acestora. Ulterior, în găurile respective este inserată o spirală de metal de culoarea şi diametrul necesar, care este strânsă, pentru ca foile să nu iasă. Particularitatea acestui tip de broşare este faptul că toate foile sunt separate, nu ca într-un caiet.

Broşare pe spiră din plastic

hand_F2Această metodă constă în crearea unor găuri dreptunghiulare în foile care urmează a fi broşate, în care se introduce o spiră din plastic. Broşarea pe spiră din plastic se aplică de obicei în cazul documentelor destinate pentru păstrare îndelungată (juridice, de arhivă, bancare, contracte), deoarece este posibilă broşarea documentelor cu volum mare. Spira conferă duritate cotorului, de aceea produsele imprimate pot fi păstrate în poziţie verticală.